lauantai 26. lokakuuta 2013

Answers

Kiitos kaikille ihan hirveästi kaikista kysymyksistä, näitä tuli ihan hirveän paljon! Jotkut kysymykset oli samoja/samantapaisia, joten jätin osan "pois".. Anteeksi, jos teksti menee vähän sekavaksi joissain kohdissa, saatoin kirjoittaa näitä vastauksia vähän innoissani JA väsyneenä :D Mutta pidemmittä puheitta, tässä teille vastaukset :)

Suomi vai Italia? >:)
(Jaa, että heti aloitetaan näin helpolla kysymyksellä...) Hmmm, molemmilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Mutta mä tykkään olla täällä. Mä en sano, että Italia (Sardinia) voittaa sata-nolla, mutta ehkä se kuitenkin vie voiton.

Voisitko kuvitella muuttavas italiaan/sardiniaan ja asuvas siellä päin maailmaa pitempäänki ku vain yhen vuoden?
Joo, voisin. Mulla on jo villit kuvitelmat ja suunnitelmat mitä tuun tekemään, kenet täältä nain... No ei, ei nyt mennä vielä naimisiin, mutta kyllä mä varmaan tuun täällä vielä asumaan. Ja jos en pysyvästi tänne muuta, niin ainakin tuun käymään vielä monen monta kertaa! Onneksi Sardinia on niin lähellä ja lennot halpoja, ettei tarvitse lähteä toiselle puolelle maapalloa ja maksaa maltaita lennoista!

Mitkä ois sun top 3 matkakohdetta? mihin maahan/kohteeseen et haluais matkustaa ja miks?
Tämä mun top kolmonen ei kyllä koostu nyt matkakohteista vaan mä vastaan aika ylimalkaisesti.. Australia, Amerikat (eli USA ja Etelä-Amerikan maat) ja joku kehitysmaa. Ja musta kyllä tuntuu ettei löydy maata minne en haluaisi matkustaa.. Ei sillä että mä nauttisin kehitysmaiden oloista tai Venäjän pikkuisesta ja rähjäisestä kylästä, mutta mä vain haluan nähdä minkälaista kaikkialla maailmassa on!

Italian lisäksi, mitä kieliä haluisit osata puhua?
Tällä hetkellä haluaisin oppia puhumaan sardoa, eli tätä Sardinian omaa kieltä. Mutta sen lisäksi, sit kun palaan Suomeen niin toi ruotsin kielentaito ois ihan kiva juttu. Mietin varmaan viikon ruotsiksi sanaa "mutta", mutta ei tullut mieleen muuta kuin "ma", joka on italiaa. Että innolla odotan niitä ruotsin tunteja, kun palaan takaisin, hehheh..

Minkälaisia italialaiset miehet on? Onko ollu vientiä?
Kaikki on tosi mukavia! Tai en nyt sano kaikki, mutta suurin osa! Ja tytöt ja pojat on muutenkin jotenkin enemmän kavereita kuin Suomessa (tai sit se on vaan Jurva...) Ei puhuta nyt mistään vienneistä ("vienneistä" on oikeaoppinen taivutus!!), mutta kaveripoikia mulla ainakin on täällä enemmän kuin Suomessa :D ainiin, on ne miehet täällä myös hyvännäkösiä. Tosi hyvännäkösiä.

Onko toi Rotary hyvä vaihtarijärjestö?
On, mä todellakin suosittelen. Se on turvallinen ja sua ei varmasti jätetä yksin sun host-maassa. Sä voit puhua sun klubille ja jos on jokin ongelma, se korjataan. Ja koska Rotary ei oo kaupallinen järjestö, niin se on myös halpa. Tää nyt ei tietenkään ole se pääjuttu, mutta aina plussaa! Rotary rules!

Onko sun perhe siellä italiassa jo vaihtunu/ montako kertaa se vaihtuu?
Ei oo vaihtunut, eikä tuu vaihtumaankaan! Yleensä rotarivaihtarit asuu vuoden aikana kolmessa perheessä, mutta Sardiniassa (taitaa olla koko Italiassa) perheitä ei vaihdeta. Tää tuli mulle ihan yllätyksenä t. minä, joka toin tuliaiset kolmelle perheelle :)

Onko se ollu sulle oikee päätös lähtee vaihtariksi, että ootko nauttinu siitä?:)
On, ehdottomasti!! Ja oon nauttinut, mulla on ollut niin mahtavat reilut kaksi kuukautta täällä, etten malta odottaa näitä jäljellä olevia. Mua nyt jo hirvittää ajatus, että pitää tulla pois täältä! Olisin ehdottomasti tullut katumaan, jos en olisi päättänyt lähteä.

Saako siellä helposti kavereita ja ystäviä?
Joo. Ihmiset on täällä niin ystävällisiä ja ihania! Asiaa varmaan on auttanut myös se, että täällä Bortigalissa kaikki tietää mut, joten kaikki nuoret jotka täällä asuu on melkein automaattisesti mun kavereita XD on mulla jo myös pari vähän läheisempää ystävää + tietenkin vaihtarikaverit!

Miten ihmiset suhtautuivat sinuun ekana päivänä koulussa?
Kaikki oli kivoja ja suurin osa tuli juttelemaan mulle :) asiaa vain vaikeutti se, etten mä puhunut italiaa kovin hyvin ja ne ei puhu englantia, mutta mä olin jo onneksi ollut täällä reilun kuukauden, että kyllä mä nyt jonkin verran osasin kommunikoida, hahah :D

Onko sinulle tullut missään välissä kulttuurishokkia tai pahaa koti-ikävää?
Siis mä en tiedä oonko mä jotenkin viallinen, koska musta tuntuu ettei mulla ollut kunnon kulttuurishokkia ja ainakaan vielä mulla ei oo ollut koti-ikävä. Tai siis ei pahaa koti-ikävää. Totta kai mä jonkin verran kaipaan mun perhettä, kavereita, joitain ruokia ja välillä joku asia täällä muistuttaa jostain asiasta siellä Suomessa ja tulee vähän haikea olo tai semmonen tunne, että "mä haluaisin olla nyt siellä". Mutta en oo kyllä ainakaan vielä esim. itkenyt kertaakaan koti-ikävän takia.

Onko sun ikävä mua? koska tuut takasi? mitä tuot mulle tuliaasiksi? onko ollu hubaa? t. Sanni
Joo♥ tuun takasin joskus heinäkuus :) en tiiä vielä :o ja on ollu TOSI hubaa :3

Kuinka paljo koulu eroaa suomen omaan? asteikolla 1-10
Ehkä ysin paikkeilla.. Mun pitää tehdä vielä vaikka erillinen postaus koulusta, mutta oikeestaan kaikki on erilaista!

Mitä tuliaisia toit perheelle suomesta?
Suklaata, salmiakkia, muumimuki, Marimekon huivi ja Jurva-kirja :)

Miksi Rotary?
Se oli mun mielestä paras vaihtoehto + mun tuttuja on ollut Rotaryn kautta vaihdossa ja siitä tiesin järjestönä heti aluksikin eniten, joten oli oikeestaan alusta asti selvää että jos haen vaihtoon, niin haen Rotaryn kautta.

Miksi Italia?
No Italiahan oli mun eka vaihtoehto, (eli mä olin onnekas) mutta kun pääsee Rotarien kautta vaihtoon ei oo automaattisesti varmaa että pääsee maahan, joka oli sun ekana vaihtoehtona. Mutta Italia, koska: ruoka, kulttuuri, ihmiset, kieli.

Mitkä sun muut maavaihtoehdot oli ja miksi?
2. Amerikka 3. Australia 4. Ranska. Mä olin alusta asti sitä mieltä, että jos vain pääsen vaihtoon, niin OUJEAH, se maa ei ollut mulle se ihan ykkösjuttu. Vaikka oisin mä kyllä ollut surullinen, ellen olisi Italiaan päässyt..

Kuinka paljon toi vuosi tulee sulle maksamaan?
Mun piti maksaa eka semmonen "vahvistusmaksu" 400€ + vakuutus 400€ + lennot (vissiin kans) 400€ + tietysti kaikki "ylimääräinen" mitä täällä hussaan.

Paljonko saat kuukausirahaa?
50€ :)

Onko vaihtovuosi tähän mennessä ollu sellanen ku oot ajatellutki?
Pääosin joo :) tosin oon oppinut, että kyllä vaihtareillakin on tylsää joskus :b

Vertaile nyt vähän niitä italialaisia miehiä suomalaisiin ;) mitä eroja, onko mitään samaa?!
No ulkonäkö nyt tietenkin poikkeaa, suurin osa ruskeasilmäisiä ja -tukkaisia, ja täällähän ne paremmat miehet on ;) Ja kaikki näyttää paljon vanhemmilta! Yhtä 14-vuotiasta olin ajatellut vähintään 16- tai 17-vuotiaaksi.. Tämä nyt pätee vain nuorempiin miespuolisiin, ei viiskymppiset näytä 80-vuotiailta :D ja niin kuin jo ylempänä mainitsin, niin tytöt ja pojat on läheisempiä täällä. Mutta miehet on aina miehiä, oli ne sitten suomalaisia tai italialaisia, että samoista jutuista ne puhuu (mitä ymmärrän...) ym. ym..

Onko tullut sellaisia hetkiä että haluaisia vaan takasin suomeen? Jos, niin miten oot selvinny näistä hetkistä takasin?
No kyllä niitä on muutama tullut.. Mutta ne on (vielä) ollut aika pieniä, etten oo tuntenut mitään syvää epätoivoa ja oikeesti halunnut takasin Suomeen :D en mä oikein tiedä mitä mä teen.. Mä ajattelen mun hyviä kavereita täällä ja mitä kaikkea hauskaa mä oon täällä tehnyt ja mitä kaikkea hauskaa mä tuun vielä täällä tekemään :)

Mitä asiaa kaipaat eniten suomesta?
Hmm.. Ensin mä meinasin vastata, että sitä kuinka kaikki on yksinkertasempaa (sä pystyt oikeesti puhumaan, sä tiedät miten asiat toimii, ym..) mutta en mä oikeestaan kaipaa sitä. Se on vaan helpompaa, mutten mä kaipaa sitä. Ehkä ne on kuitenkin ne ystävät. Ja viime päivinä mä oon halunnut palata ajassa taaksepäin viime kesään, jonka mä vietin Alahärmässä Janikan ja E-P:n kans :)

Monessako perheessä tuut yhteensä asumaan?
No tähän mä vastasinkin jo, eli yhdessä :)

Minkälaista se ns. perusruoka on mitä normaalina päivinä syöt? Ootko ite kokkaillut paljon?
Perusruoka on oikeesti se pasta. Ei me nyt ihan joka päivä sitä syödä, mutta vähintään joka toinen päivä. Ja lisukkeet vaihtelee aina, mutta esim. pastaa peston ja tomaattikastikkeen kanssa ollaan syöty aika paljon :) mun täytyy häpeäkseni myöntää etten oo kokannut mitään kunnon Suomen ruokaa vielä ollenkaan :o mutta oon leiponut jotain pientä (oikeestaan kyllä vaan italialaisia jälkiruokia) ja ollaan suunniteltu hostäidin kanssa että leivotaan pullia tai korvapuusteja piakkoin!

Alkaako suomen kieli jo unohtua, kuinka hyvin oot oppinu italiaa?:)
Ei se nyt oo vielä unohtunut, mutta jos on suht. pitkä aikaväli kun oikeesti puhun suomea ja sitten mun pitää selittää jotain pitkää tarinaa, niin jotenkin se kieli takeltelee.. Mutta tekstiä tulee kyllä ihan hyvin. Mä ymmärrän suurimman osan ajasta kun mulle puhutaan italiaa ja kyllä mä jo pystyn käymään keskusteluja ihan hyvin (kielioppi nyt menee aina miten sattuu, mutta aina on asia jotenkin saatu perille). Mutta vaikka mä ymmärrän jonkun asian, niin mä en välttämättä osaisi itse sitä sanoa italiaksi.. Tää mun kielen opettelu ei oo ollut mitään supernopeaa, mutta aloitan pian italiankielen kurssin koulussa, joten sekin varmasti auttaa!

Onko ikävä mua? Tuathan tuljaisia?! Mä haluaasin jonku piänen kivan italialaasen kaulakorun :D t. E-P
On♥ ja meidän kesää!! ja joo kyllä mä tuon, jos vaan matkalaukkuun mahtuu ;)

Ootko jo tuhlannu kaikki kesätyörahas? XD
En oo! Mä oon käyttänyt oikeesti tosi vähän rahaa täällä! Mutta seuraavana tiistaina mennään shoppailemaan ja mä tarvitsen niin paljon asioita, että hehheh..

Ookko lihonnu odotusten mukaisesti? (johtuu varmaan lämpölaajenemisesta)
Siis ekaan kahteen kuukauteen en ollu lihonu yhtään mitään, mutta nyt on ehkä tullu kilo :o

Ootko kattonu Supernaturalit? Entä Walking Deadin 3. tuotantokauden (italiaksi)?
Supernaturalissa meen 7. kauden.. ehkä 11. jaksossa? + oon kattonut WD:n 3. kauden ekan jakson XD

Ootko itkeny koti-ikävää tai onko ollu pahoja hetkiä jolloin koti-ikävä olis ollu valtava?
Tähänkin mä jo oon vastannut, eli en siis oo itkenyt eikä oo ollut valtavaa koti-ikävää :)

Ruoka on hyvää, mutta mikä on parasta?
Eiihh, tää on liian vaikee! Vaikeempi kuin "Suomi vai Italia?" -kysymys! En vastaa pitsa, koska tähän asti en oo saanut mitään ylitsepääsemättömän taivaallista superhyvää pitsaa.. Mä en tiedä kyllä yhtään mitä sanoisin... Herkkusienipasta (no ei ne oo herkkusieniä, mutta sinne päin) on kyllä niin hyvää.. Samoin mun isän valmistama juusto! Ja Nutella (Nutella lasketaan).

Syödäänkö siälä paljo lammasta???
Oikeestaan joo, aika paljon! Ja sekin on hyvää!

Paras muisto italiasta tähän asti?
Mietin tasan sekunnin. Santa Maria de Sauccu.

Näkyykö sielä paljo sukkapuikkoja?
Nyt kun sanoit, niin ei oo tullut vielä kertaakaan vastaan! :o täällä on niin kuuma ettei tarvitse kutoa mitään :D

Entä mikä on tyhmintä siellä?
Tää on kyllä varmaan yleisesti kaikilla vaihtareilla, ei vaan täällä.. Mutta se, ettei sulle kauheesti kerrota mistään suunnitelmista. Yhtäkkiä vaan ilmotetaan että lähdetään jonnekkin. No, sit lähdetään. Nyt on kyllä vähän parempi kun perheen kanssa pystytään kommunikoimaan paremmin :) ja mä suomalaisena oon tottunut siihen, että asiat suunnitellaan ja kerrotaan hyvissä ajoin etukäteen :D ja yleensäkin se, ettet sä ymmärrä ihmisten puhetta kunnolla ja sä vain usein istut kaveriporukan keskellä hiljaa "yksikses".

Onko ikävä vanhaa luokkaa vai ootatko innolla et päästään 97:jen kans?
Kyllä mä mieluummin menisin meidän luokalle takaisin, jos saisin valita :D Ja se on niin epäreilua, koska Sardiniassa sun ei tarvi "kerrata" luokkaa vaan saat mennä suoraan seuraavalle luokalle, eli vähän niin kuin skipata yhden vuoden lukiosta!

Millasia karkkeja sielä syödään?
No ensinnäkin täällä ei ihan kauheesti syödä karkkia.. Mutta semmosia "hedelmäkarkkeja" (yleensä erikseen, ei pussissa) ja suklaata :) Suomen karkit voittaa!

Lempiaine koulussa?
Englanti, ehdottomasti, koska siitä mä ymmärrän kaiken :D ja välillä opin sanoja italiaksikin, koska se opettaja huomioi muakin..

Katoiksä yleisurheilun mm-kisat vaikka olitki sielä?
En!! mä missasin ne kokonaan! Jos puhuttiin perheen kans, niin ne piti mua vähä ajan tasalla. Tiedän että Bolt voitti omat juoksunsa (kai XD)..

Ootko jo lukenu potterit italiaksi?
En :o meillä täällä kotona on kyllä ainakin Viisasten kivi ja Kuoleman varjelukset! että sitten kun oikeesti ymmärrän, niin on ainakin hetkeksi lukemista ;) + muistan potterit melkein ulkoa, ettei mun oikeestaan tarvitse italiaa ymmärtääkään..

Millainen englannin kielentaito tarvii olla Italiaan lähtiessä jos ei osaa vielä yhtään Italiaa?
Ei tarvitse olla välttämättä kovinkaan hyvä. Suuremmissa kaupungeissa ihmiset kyllä varmaan puhuukin englantia, mutta joissain paikoissa se englannintaito ei sitten auta ollenkaan (esim. täällä Bortigalissa, hahah). Mutta toisaalta se englanti voi auttaa italian sanojen päättelemisessä, koska jotkut sanat muistuttaa vähän toisiaan :) mutta ei tosiaan tarvitse puhua englantia voidakseen pärjätä Italiassa.

Millainen englanninkielitaito Italialaisilla on?
No hups, tähän vastasinkin jo edellisessä. Eli yleisesti se on aika huonoa, nämä opiskelee täällä enemmän ranskaa :)

Italialaisten ihanimmat tavat?
Poskisuudelmat on söpöjä! ja samoin kaikki käsillä elehtiminen, kun puhutaan :)

Mitä asioita Italialaiset tiesivät jo valmiiksi Suomesta?
Hmm.. no moni on tiennyt että Nokia on Suomesta, samoin Joulupukki. Sauna, kylmyys, pääkaupunki.. Ihan semmoset perusjutut. Ja mä muistan ainakin ennemmin ne asiat, mitä ne on luulleet tietävänsä Suomesta tai mitä ne ei jo tietänyt.. Esimerkiksi se ihan perus, että onko siellä jääkarhuja (yks mies väitti myös kivenkovaan että täällä on pingviinejä.. sori nyt vaan, ne ei edes asu pohjoisnavalla...) Ja kaikki uudet ihmiset joille kerron, että Angry Birds on Suomesta on ihan ällikällä lyöty, haha :D Poskisuudelmat on söpöjä! ja samoin kaikki käsillä elehtiminen, kun puhutaan :)

Mikä oli kielitaitosi ennen vuotta, entä nyt?
No mähän opiskelin vuoden italiaa ennen kuin tulin tänne, mutta käytännössä osasin muutamia sanoja ja kertoa ehkä oman nimeni ja iän ja missä asun ym.. Ja sitten jotain kielioppia, mutta ihan perusjuttuja vain, eli mun kielitaito oli tosi vähäinen. Nyt se on kehittynyt kyllä aika paljon näiden kahden kuukauden aikana, mutta olisi varmaan voinut kehittyä enemmänkin.. Eli siis mä ymmärrän suurimman osan ajasta mitä puhutaan ja pystyn käymään jonkinlaisia keskusteluja italiaksi, mutta aika hiljaa mä vielä saan olla :D

Kauan kesti osata sujuva Italia?
No mun italia on sujuvaa varmaan vasta joskus joulun paikkeilla, tällä hetkellä se ei oo vielä lähelläkään sujuvaa :D

Onko tullut treffipyyntöjä ja ovatko he oikeasti niin kovia flirttailemaan kuin puhutaan?
Haha, ei oo tullut, mutta kyllä nää flirttailee.. mutta kun mä en aina osaa sanoa että onko se flirttailua vai ihan vain normaalia italialaista käytöstä!

Oletko täysin sopeutunut perheeseesi?
En mä tiedä oonko mä ihan täysin sopeutunut, mutta tosi hyvin oon sopeutunut kuitenkin! Mä tykkään mun perheestä tosi kovaa, ne on ihania! Tai.. kyllä mä oon sopeutunut, mutta tullaan vielä varmasti lähentymään rutkasti.

Onko tullut vastaan epämiellyttäviä tai pelottavia tilanteita?
Ei oo kyllä tullut vastaan, onneksi! Ja jos ajattelee vaarallisuutta, niin Bortigali on kyllä niin turvallinen paikka ettei täällä varmaan satu ikinä yhtään mitään :D

Mitä harrastusmahdollisuuksia on Italiassa?
No siis käytännössä ihan samanlaisia kuin Suomessakin.. Täällä voi mennä uimaan (niin kuin minä), ratsastaa (olisin varmaan aloittanut, mutta se tais olla 80€ kuukaudessa.. vähän liikaa vaihtarille!), pelata tennistä, lentopalloa, jalkapalloa ym, mennä kuoroon, soittaa instrumenttejä... Ihan laidasta laitaan!

Onko Italia helppo kieli oppia?
Joo, kyllä se mun mielestä on. Kielioppi on suht helppoa, verbit on vaan vähän hankalia, ja sanat sopii suuhun, ei oo mitään kauheen vaikeita ääntämyksiä suomalaiselle. Tosin suomalaisen (lue: etelä-pohjanmaalaisen) D-kirjain kuulostaa näiden korvaan ilmeisesti ihan R-kirjaimelta, ja siitä mulle jaksetaan aina huomautella.. :D

Miten italialaiset suhtautuu vaihtariin joka ei vielä osaa kunnolla italiaa?
Tosi ystävällisesti, tai siis ei nää välitä :D en tiedä miksi kysyt, mutta mulle tuli mieleen heti ranskalaiset, jotka ovat kuulemma aika töykeitä ei-ranskaa-puhuvia kohtaan, mutta en mä oo täällä mihinkään sellaiseen törmännyt :)

Onko ollut ongelmia isäntäperheen kanssa?
Ei minkäänlaisia!

Tulevatko italialaiset itse tutustumaan/ovatko kiinnostuneita ulkomaalaisesta vaihtarista niin että saa ihan ystävän siitä? Vai pitääkö itse olla se aktiivisempi osapuoli kavereiden saamisessa?
No ei kaikki, mutta moni :) ja jos ei siitä ihan ystävyyttä synny, niin ainakin keskustelu ja uusi tuttavuus! Mutta kyllä nää italialaiset on varmaan se aktiivisempi puoli.. Kyllä mäkin keskustelun aloitan, mutta se tuntuu olevan niin hankalaa kun mun italiantaito kuitenkin vielä on mitä on ja aina saa automaattisesti olettaa ettei kukaan puhu englantia :D

Kuinka usein pidät yhteyttä Suomeen?
Me ollaan skypetetty perheen kanssa ehkä kerran viikossa tai kerran 2 viikossa.. Vähän useemmin kuin rotarit neuvoo, mutta koska mulla ei oo ollut mitään suurempia ongelmia koti-ikävän kanssa enkä mä oo jäänyt mitenkään roikkumaan Suomeen, niin ei se haitaksikaan ole ollut :) kavereiden kanssa ollaan skypetetty vähemmän, kenenkään kanssa en oo vielä kahta kertaa ollut yhteyksissä "naamatusten", mutta Facebookissa kyllä jutellaan :)

Miten kuvailisit italialaisia?
Ystävällisiä, kovaäänisiä, paljon-ruokaa-syöviä, puheliaita, ihania, lyhyitä, hyviä ruoanlaittajia, tulisia, sosiaalisia...

Entä suomalaisia?
Tuppisuita, vaaleita, sisukkaita, rehtejä, täsmällisiä, kovan työn raatajia, hitaastilämpeneviä...

Kahteen edelliseen kysymykseen ja niiden vastauksiin: ei saisi yleistää, koska ei kaikki suomalaiset sovi noihin sanoihin eikä kaikki italialaiset ole kovaäänisiä tai lyhyitä :D Mutta noi on ehkä ne tyypillisimmät stereotypiat mitä ihmisillä on italialaisista ja suomalaisista ja täytyy sanoa, että kyllä ne osin pitää paikkansakin.

Miten kuvailisit italialaista koulua?
Teen tästä vielä postauksenkin, mutta erilaista se on ehdottomasti! Suomen lukiot on paljon vapaampia, tai siis oppilas saa itse päättää omasta opiskelustaan enemmän.. samoin Suomessa ollaan paljon tehokkaampia. Me junnattiin täällä varmaan yhdessä monisteessa (siinä oli ehkä joku kuusi sivua) kolme tai neljä päivää...

Ovatko nuoret paljon vapaa-ajalla keskenään vaiko opiskelevatko he paljon vai käyvät harrastuksissa?
Tääkin riippuu niin paljon ihmisestä, mutta kyllä täällä ehdottomasti enemmän hengaillaan kavereiden kanssa. Mä oon oikeestaan melkein joka ilta ulkona ellei oo tiistai tai torstai, jolloin menen uimaan. Osa mun kavereista opiskelee aika paljon ja he käyvät "ulkona" vain viikonloppuisin, mutta suurin osa kuitenkin joka ilta.

Mitä teette yleensä perheen kanssa? Entä viikonloppuisin?
Nyt kun koulu on alkanut niin ei me tehdä oikeastaan mitään ihmeellistä, syödään yhdessä tai mennään tuttujen/sukulaisten luo, sitäkin kyllä vähän harvemmin :D äidin kanssa ollaan myös leivottu jonkin verran (yleensä nonna, eli isoäiti, on myös auttamassa). Viikonloput (eli sunnuntait..) on tähän asti ollut aina täynnä ohjelmaa, milloin perheen kanssa esim. Santa Mariassa tai joku järjestetty reissu Algheroon tai vaihtarimiitti Ravennassa... milloin mitäkin :D

Millainen oli ensitapaaminen perheesi kanssa? Miten kommunikointi sujui?
Mä raahasin perässäni isoa matkalaukkua, mulla oli mun Rotary-jakku päällä, olin vähän rähjäinen reissusta, mä kävelin lentokentän jostain ovesta ulos ja siellä ne seisoi, mun hostäiti, -isä ja -veli. Me halattiin ja poskisuudeltiin ja hymyiltiin. Ja ne yritti puhua mulle italiaa ja mä ymmärsin ehkä sanan tai kaks :D voi vitsi, nyt kun muistaa niin olipas se hankalaa! Ja oltiin me kerran nähty skypen kautta ennen sitä, mutta sekin oli vain hymyilyä, koska ei me osattu puhua mitään.... :D

Olitko heti kuin perheenjäsen?
Joo, mun perhe otti mut tosi hyvin vastaan. En mä tiedä olinko mä heti niin kuin perheenjäsen tai tuntuiko Bortigali heti kodilta, mutta hyvältä musta alusta asti on tuntunut :)

Mitä kotitöitä teet?
En paljon mitään! Mä imuroin joskus, tyhjään astianpesukoneen, katan pöydän aika usein ja tietysti autan korjaamaan sen pois, pidän oman huoneeni siistinä. Ja that's it.

Miten italialaisten nuorten ja suomalaisten nuorten tyylit ja pukeutuminen eroavat toisistaan?
Ensimmäisenä tulee mieleen, että melkein kaikki käyttää täällä Niken Air -lenkkareita!! ihan varmasti jokainen täällä omistaa sellaiset! Suomessa lenkkareita ei käytetä niin paljon.. Mutta muuten pukeudutaan ihan samantapaisesti, tosin Macomerissä on aika paljon semmosia hip hop -tyyppejä.. housut roikkuu ja paidan on löysiä.. Suomessa myös koulupukeutumiseen panostetaan ehkä vähän enemmän, täällä ei niinkään paljon.

Miten italialaiset ylipäätään pukeutuvat?
Ihan samalla lailla, ehkä jossain Roomassa tai Milanossa tulis vastaan enemmän hienopukeisia ihmisiä, mutta mä asun Bortigalissa :D täällä on ehkä ei-niin-muotitietoisia ihmisiä.. Mutta heti kun menee isompaan kaupunkiin niin kyllä silmiä hivelee, haha :D ja kyllä täälläkin jotkut pukeutuu tosi kivasti!

Mitkä on tällä hetkellä Italian ykkösartistit eli mitkä esim soivat radiossa koko ajan ja ovat suosittuja nuorien keskuudessa?
Italialaisista artisteista Neffa on aika kuuluisa, mutta nuorten keskuudessa se ei oo ihan hirveen suosittu.. Salmo on tosi tunnettu räppäri ja nuorten suosiossa. Mutta ei näidenkään lauluja kauheesti radiossa soiteta, tosi moni laulu on englannin kielinen ja varmaan aika samoja biisejä täälläkin soitetaan. Ja jos on italialainen laulu mä en tiedä kuka sen esittää tai mitä siinä lauletaan :D

Voiko hieman ujo ja ei niin itsenäinen lähteä Italiaan vaihto-oppilaaksi?
Voi, tietenkin! Täällä sitä sitten kasvaa vähän enemmän ulospäinsuuntautuvaksi ja itsenäistyy! :)

Miten olet itse muuttunut Italiassa?
En mä tiedä oonko mä vielä ainakaan muuttunut mitenkään... Tai siis mä oon aika usein hiljaa täällä, mutta se on vain sen takia kun en ymmärrä tai osaa sanoa jotain, ei se oo mitenkään pysyvä muutos :D mutta en kyllä osaa sanoa miten oisin muuttunut..

Ovatko kaikki melkein siellä ruskeasilmäisiä ja hiuksisia ja muutenkin sellaisia ruskeita italialaisen näköisiä vai onko siellä paljon vähän vaaleampiakin?
No kyllä suurin osa on tummia, mutta kyllä poikkeuksiakin löytyy :) mutta kyllä mä melkein poikkeuksetta oon se vaalein kuvissa :D

Onko siellä missä asut paljon turisteja tai oletko esim kuullut muita kieliä siellä paljon puhuttavan?
No täällä Bortigalissa en oo turistin turistia nähnyt, enkä kyllä Macomerissakaan... Algherossa kyllä kuultiin heti englantia, mutta ei täällä kyllä paljon turisteja näy.

Mitä tuut eniten kaipaamaan Italiasta?
Kaikkea! Ystäviä, perhettä, ruokaa, (sitä ettei oikeesti tarvitse opiskella, kun ei se oikein ole mahdollistakaan kun ei ymmärrä)... Tosin sitä en tuu kaipaamaan, että asioiden hoitaminen jää yleensä viime tippaan, hahah :D

- - - - - - - - - - - - - - - -

Sitten sain myös kysymyksiä, jotka eivät nyt kovin paljon koskettaneet tätä mun vaihtovuotta, mutta koska kaikki on samanarvoisia, niin vastaan nyt niihinkin..

Osaaks parkourii?
En osaa :(

Kuka on swag?
mä.

Lempparinäyttelijä?
Jensen Ackles ♥ ja Zooey Deschanel! ja Jake Johnson. ja Alexander Skarsgård.

Kissat vai koirat?
Ehkäää.. koirat :)

Onko se kiva ihminen se bremertonilainen jonka linkkasin sulle fb?
Mä en tiedä :( en tunne sitä!

- - - - - - - - - - - - - - - -

And then one question in English!

Do you like Italian food?
Yes, I do, I just love it! Can't stop eatin'.

tiistai 22. lokakuuta 2013


Eli idea taitaa olla aika selvä.. Nyt saa siis kysellä! Ja pliis kyselkää, etten nolaa itteeni sillä että saan kaks kysymystä XD

So I think everybody knows the basic idea.. Please don't let me embarrass myself by getting two question XD

maanantai 21. lokakuuta 2013

Seitsemän veljestä

Viime viikko hurahti ihan normaalin arjen parissa, koulua, päiväunia, tiistaina ja torstaina oltiin uimassa ja iltaisin kavereiden kanssa. Koulussa puhuin Mr. Brownin eli professori Marronen (opinto-ohjaajaa vastaava) kanssa mun lukujärjestyksestä ja koulukirjoista. Mä jätän siis filosofian ja latinan pois, eli tuun vuoden aikana opiskelemaan englantia, tiedettä (eli biologiaa ja kemiaa) matikkaa, fysiikkaa, historiaa, italiaa, taidetta ja uskontoa. Niin ja on mulla myös liikuntaa kaks kertaa viikossa :) koulu antaa mulle vain englannin kirjan ja mun Rotary klubi ostaa muut kirjat mun puolesta.

1. täällä lukujärjestyksissä ei oo aineet vaan niitä opettavien professoreiden nimet /
2 & 3. mun koulunkäynti nykyään... vihot täynnä jotain turhia piirrustuksia / 4. (matikan vihosta) tää tiivistää mun koulunkäynnin aika hyvin...

Lauantaina koulun jälkeen lähdettiin Bororeen Le Cuppoleen, jossa oli joku Rotary-nuorisovaihtokokous. Mun ja Maryn oli oikeestaan turha olla siellä, koska siellä puhuttiin vaan tulevasta vaihdosta (viiden tylsän PowerPoint-esityksen kera), mutta ainakin saatiin puhua ja nauraa keskenämme.. oltiin ehkä vähän epäkohteliaita, mutta hei, me ollaan vaihtareita! Siellä oli myös yks tyttö, joka on ens vuonna luultavasti lähdössä vaihtoon, mutta en hänen kanssaan ehtinyt vaihtaa sanaakaan..

Lauantai-illalla mentiin extempore kaveriporukan kanssa syömään pitsaa da Pippoon (Bortigalin pizzeria, omnom)! Mulla ei ollu kameraa joukossa taaskaan, mutta pitsa oli hyvää niinkuin aina ja seura vielä parempaa :) seura parani entisestään, kun Mary tuli mukaan! Mary siis nukkui meillä lauantaiyön (ei me kyllä kauheesti nukuttu, tultiin kotiin puol kaks, että ehkä joku neljä tuntia kaikenkaikkiaan), koska sunnuntaina kuuden maissa lähdettiin ajelemaan saaren eteläpäätä kohti, suunnattiin lähelle Cagliaria. Tiedossa vaellusta Sette Fratelli -nimisillä vuorilla! (Ja Sette Fratelli on suomeksi siis Seitsemän veljestä!! u know, se kirja)


Koko päivä oli sateinen ja maisemia ei päässyt kauheesti kattelemaan kun sumua oli joka paikassa, mutta välillä se väistyi sen verran että sain pari hyvää kuvaa otettua :) Vaellettiin siis sellaset 10 kilometriä ja välillä oli niin pitkiä pätkiä jyrkkää nousua että meinas toivo loppua, mutta me selvittiin! Välillä oli aika extreme-olosuhteet kun laskeuduttiin alas vuorilta, mutta se oli vain hauskaa! Kun oltiin takaisin kotona menin kyllä ihan iloiten suihkuun, hehheh..

Tänään en sitten mennyt kouluun, kun olin niin väsynyt eilisestä reissusta.. nukuin samantien kahteentoista, mutta kyllä se uni maittoikin :D eipäs mulla sitten tällä kertaa muuta, ciao!

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

La bella vita

Päätin nyt vihdoin ja viimein tulla kirjoittelemaan blogia (Supernaturalin katsomisen sijaan..) Mulla on kyllä aika kova väsy tällä hetkellä, olin tänään uimassa (oon siis aloittanut uimisen! kaks kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin, 45 minuuttia, kahdeksalta alkaen). Ja mulla ois taas niin paljon kerrottavaa. Ei sais antaa postauksien venyä näin pitkälle toisistaan, sitä enemmän asiaa kertyy... Okay, let's start..

27.-29.9. ROTARY ORIENTATION SEMINAR IN RAVENNA

108 vaihtaria, luostari ja käytävillä vastaantulevat nunnat, järkyttävän upeat maisemat, pinssien ja käyntikorttien vaihtoa, auditoriossa yhdessälaulamista, väsymystä, uusia tuttuja ja ystäviä, tylsiä oppitunteja, patikoimista, öljyjen maistelua, hyvää ruokaa ja jäätelöä... Näistä kaikista ja paljon muusta oli tuo viikonloppu tehty. Päiviin kuului myös vähän ärsyyntymistä, koska vain meidän sardinialaisten piti maksaa reissusta ja muille se oli ilmainen :/ mutta oli kyllä niin kiva viikonloppu että eipä tuo oikeastaan haittaa!

Sunnuntaina tultiin illalla myöhään kotiin, joten en mennyt maanantaina kouluun. Automatkalla kotiin oli oikein kunnon ukkosmyrsky. Satoi kaatamalla, salama iski varmaan 30 sekunnin välein ja valaisi joka paikan.. Ei lentokoneessa tajuttu (tai mä en tajunnut) että ne "lentokoneen valot", jotka välkkyi loppumatkasta olikin salamointia, haha. Jouduin myös ekan kerran kunnon turbulenssiin! Se oli oikeestaan ihan hauska tunne, ellei ottanut huomioon sitä pikku yksityiskohtaa että oltiin lentokoneessa ilman mitään kunnon turvatakuita :D

Ja vaikkei saatu tuoda mitään kunnon tuliaisia host-perheelle Ravennasta, niin toin mä sieltä sitten jotain itselleni.. nimittäin flunssan, jee. Tiistaina ja keskiviikkona taisin mennä kouluun, mutta torstai ja perjantai meni sängyn pohjalla. En mennyt lauantainakaan kouluun, koska mentiin aamusta Santa Mariaan, mutta siitä lisää vähän myöhemmin.

4.10. THE FIRST ROTARY MEETING
Minä, klubin presidentti ja texasilainen Mary

Kattokaa noita bleisereitä! Tai älkää kattoko mun bleiseriä, joka on liian suuri mulle, mutta noi pinssit!

Perjantai-illalla oli mun ja Maryn eka Rotary-tapaaminen! Aluksi soitettiin Suomen, Yhdysvaltojen ja Italian kansallislaulu ja Maamme-laulun kuuleminen oli jotenkin tosi herkistävää. Mä olin ylpeä suomalaisuudestani ja hymyilin vaan täyttä hymyä. Mä huomaan muuten jo nyt tiettyä ylpeyttä siitä, että mä oon Sardiniasta. Mä en oo vaihdossa Italiassa, mä oon Sardiniassa, haha!

Meidän piti myös esitellä itsemme italiaksi, joten mä jännitin ja stressasin sitä aika paljon, mutta tilaisuus oli niin rento ja mukava, että se mun lapun lukeminen oli oikeestaan vaan hauskaa :D kokouksen aikana tuli myös selville, että klubi on tosi nuori, taisi olla vasta kolme vuotta, jos sitäkään, ja minä ja Mary ollaan klubin ekat vaihtarit! Vähä mikä kunnia ;)

5.10. LA FESTA DI RINGRAZIAMENTO

Eli en mennyt lauantaina kouluun, koska Santa Mariassa oli kiitoksen juhla! Syötiin lounas, syötiin päivällinen, tanssittiin ja naurettiin. Oli niin kiva olla taas takaisin, tällä kertaa vissiin oikeasti viimeisen kerran. Tai tänä vuonna viimeisen kerran. Kai, en mä tiedä, voi olla että kuukauden päästä tulee kiitosjuhlan kiitosjuhla tai jotain vastaavaa :D en kyllä pistäis pahakseni!

Viime viikko meni sitten oikeastaan ihan normaalin arjen parissa, koulua ja tuskaisia aamuherätyksiä, päiväunia, kavereiden kanssa hengailua, mutta sunnuntaina taas tapahtui!

13.10. ALGHERO

Viime sunnuntaina lähdettiin Algheroon, järjettömän kauniiseen rantakaupunkiin. Rotary-kokouksessa eräs nainen kertoi tälläisesta mahdollisuudesta päästä tutustumaan ja näkemään mm. Angela Ruju, antiikkinen paikka, jossa oli hautakammioita, Palmavera, villaggio nuragico, eli nuraghi-kylä sekä itse Algheron kaupunkia. Kuvat ylhäällä puhuu puolestaan, oli ihan mahtava reissu. Paluumatkalla kotiin mä olin väsynyt, mutta ihan hirvittävän onnellinen!! Kuunneltiin hyvää musiikkia Maryn iPhonesta, laulettiin mukana, syötiin ihan järkyttävän pahaa suklaata (se oli oikeesti ihan kamalan pahaa!!) ja naurettiin. Mä vaan olin onnellinen.

Nyt mä painun nukkumaan, piti vain nyt saada tämä valmiiksi ja pois alta ettei vain jää taas roikkumaan! Ciao!